VITAMÍN
C
Autor: Frank Navrátil BSc. N. D. Vyšlo dne: 26. 05.
2001
Rád
bych se něco málo zmínil o tomto sporném a stále nepostradatelném vitamínu
a uvedl nedávné studie o jeho využití při prevenci a léčbě různých onemocnění.
Co
je vitamín C?
Vitamín
C je ve vodě rozpustný a je také znám pod názvem kyselina askorbová.
Je důležitý pro normální fungování těla. Od té doby, co nemáme schopnost
si vyrábět vlastní vitamín C, musíme ho získávat z potravy. Vitamín
C je nejznámější, protože je potřebný pro syntézu kolagenu, což je důležitá
složka krevních cév, šlach, vazů a kostí. Vitamín C také hraje důležitou
roli při syntéze neurotransmiteru, noradrenalinu. Neurotransmitery jsou
rozhodující pro mozkové funkce a je známo, že ovlivňují náladu. Navíc
je vitamín C potřebný pro syntézu karnitinu, malé molekuly, která je
důležitá pro přeměnu energie při transportu tuků do buněčných organel
nazývaných mitochondrie. Nový závěr výzkumu naznačuje, že vitamín C
se zúčastňuje látkové přeměny cholesterolu na žlučové kyseliny, které
mohou ovlivnit hladinu cholesterolu a výskyt žlučových kamenů. Vitamín
C je také vysoce účinný antioxydant. Dokonce i v menším množství je
schopen ochránit nepostradatelné molekuly v těle (jako například proteiny(bílkoviny),
lipidy(tuky), sacharidy(cukry) a nukleové kyseliny (DNA a RNA) proti
poškození volnými radikály, které se mohou vytvářet během obvyklé látkové
přeměny, ale také při vystavení toxinů a látek znečišťujících prostředí
(jako jsou smog nebo kouření).Vitamín C má pravděpodobně schopnost regenerace
dalších antioxydantů mezi něž například patří vitamín E.
Co
se stane, když má tělo nedostatek vitamínu C?
Kritický
nedostatek vitamínů C, známý jako kurděje (skorbut), byl považován mnohá
století jako možné smrtelné onemocnění. Koncem sedmnáctého století si
britské námořní loďstvo uvědomilo, že by se kurděje mohly léčit, tak
že by se jedli pomeranče nebo citróny, přestože ještě nic nevěděli o
přítomnosti vitamínu C v ovoci. Vitamín C byl izolován z potravy až
počátkem 30let 19.století. Mezi příznaky kurdějí patří krvácení, snadná
tvorba modřin, ztráta vlasů a zubů, bolest a otok kloubů. Tyto příznaky
se objevují, jelikož jsou spojeny s oslabením krevních cév, pojivové
tkáně a kostí, které obsahují kolagen. Snížená hladina karnitinu může
způsobit rané příznaky jako jsou závratě. Tato hladina je potřebná k
získání energie z tuků nebo ke snížení syntézy neurotransmiteru, noradrenalinu.
Kurděje se vyskytují v rozvojových státech už jen zřídka, protože tomu
může být zabráněno denním přísunem 10mg vitamínu C. Propuknutí kurdějí
bylo v rozvojových zemích zaznamenáno, pokud byla strava vážně omezena
a bylo sníženo zásobování potravou, která obsahovala dostatečné množství
vitamínu C.
Kuřáci
denně potřebují více vitamínu C než nekuřáci, protože jsou pod větším
napětím, a to díky toxinům z cigaretového kouře a obvykle mají nižší
hladinu vitamínu C v krvi. Kuřáci mají často potíže s krevním oběhem
na dolních končetinách. Kolik ho naše tělo obvykle potřebuje? To je
těžká otázka, neboť to záleží na každém jedinci a na jeho stresové situaci.
Tělo potřebuje větší množství vitamínu C, pokud je organismus vystaven
fyzickému i psychickému napětí, kouření, vdechování oxidu uhelnatého,
užívání antikoncepce, užívání určitých léků aspirinu, radiaci, popáleninám,
zlomeninám, alergií nebo operacím.
Jaké
jsou výsledky zkoumání Vitamínu C a jeho využití při prevenci nebo léčbě
chronických onemocnění?
Množství
vitamínu C potřebného pro zabránění vzniku chronických onemocnění musí
být větší než při prevenci kurdějí. Mnoho informací týkajících se tohoto
vitamínu a prevence chronických onemocnění vychází z výzkumů pro rozsáhlý
počet lidí, kteří užívají vitamín C a následně se zjišťuje, zda se rozvíjí
specifické chronické choroby. Podívejme se na výzkumy, jež ukazují vliv
vitamínu C na různé choroby.
Běžné
nachlazení: Práce Linus Pauling zaujala veřejnost z důvodu použití
velkých dávek vitamínu C (více jak 1 gram denně). Toto dávkování zabraňuje
virovým infekcím, které jsou zodpovědné za běžné nachlazení. Přezkoumání
výzkumů za více jak posledních dvacet let vedlo v této otázce k závěru,
že větší dávky vitamínu C nemají obvykle významný vliv na výskyt běžného
nachlazení. Nicméně, několik výzkumů ukázalo, že jedinci jako například
běžci na dlouhé tratě nebo ti, kteří mají nízký příjem potravy, mohou
být díky zvýšenému příjmu vitamínu C více imunní proti běžnému nachlazení.
Také některé výzkumy ukazují, že velké dávky vitamínu C (2 gramy) mohou
snížit trvání a závažnost nachlazení.
Srdeční
choroba a mozková příhoda: Mnoho studií zjistilo významnou spojitost
mezi vysokou hladinou vitamínu C a snížením rizika srdečních chorob
a mozkové mrtvice. Schopnost krevních cév se roztáhnout neboli dilatovat
se snižuje u jedinců, kteří trpí aterosklerózou. Poškození srdečního
svalu způsobené srdečním infarktem nebo poškození mozku způsobené mozkovou
mrtvicí je částečně spjato s neschopností krevních cév dostatečně se
uvolňovat, čímž nedovolují krvi dostat se do postižených oblastí. Bolest
při angíně pektoris je také spjata s nedostatečným uvolněním koronárních
artérií. Léčba pomocí vitamínu C trvale zlepšuje rozšíření krevních
cév u jedinců trpících aterosklerózou a také angínou pektoris, městnáním
krve, vysokou hladinou cholesterolu a vysokým krevním tlakem. U jedinců
se zvýšeným krevním tlakem narůstá riziko rozvoje kardiovaskulárních
onemocnění. Několik výzkumů prokázalo, že přísun vitamínu C má vliv
na snížení krevního tlaku.
Rakovina:
Velký počet studií ukázalo spojitost mezi zvýšenou konzumací vitamínu
C obsaženého v čerstvém ovoci a zelenině a snížením rizika pro většinu
typů rakoviny. Mnohé studie prozkoumaly roli vitamínu C při prevenci
rakoviny. Většina jich ukázala spojitost mezi zvýšeným příjmem vitamínu
C a sníženým výskytem rakoviny žaludku, střev, jícnu, plic, ústní dutiny,
krku a hlasivek. Výzkumy vedené v sedmdesátých a osmdesátých letech
Linusem Paulingem a jeho kolegy, svědčí o tom, že velké dávky vitamínu
C (denně 10 gramů nitrožilně po dobu deseti dnů spolu s nejméně 10 gramy
orálně, na dobu neurčenou) pomohly prodloužit dobu přežití a zlepšily
kvalitu života pacientů v konečné fázi rakoviny. Jiné výzkumy ukázaly,
že vysoké dávky vitamínu C neprokázaly zlepšení pacientů trpících rakovinou.
Zatím se neobjevil žádný hmatatelný důkaz, který by svědčil o tom, že
vitamín C nepříznivě ovlivňuje život těchto pacientů.
Šedý
zákal: Je to hlavní příčina slepoty. Šedý zákal se vyskytuje častěji
ve vyšším věku a je i závažnější. Snížená hladina vitamínu C v oční
čočce je spojována u lidí se závažnějším stupněm šedého zákalu. Některé
studie zjistili, že denní přísun vitamínu C by měl být pravděpodobně
větší než 300 mg a je nutné jej užívat několik let, proto aby byl zjištěn
účinek na čočce.
Diabetes
mellitus: Četné studie zjistili, že lidé s cukrovkou mají nižší
hladinu vitamínu C něž zdraví jedinci. Také bylo objeveno, že vitamín
C zlepšuje rozšíření cév, což je často narušeno u jedinců s cukrovkou.
Jaké
jsou zdroje vitamínu C v potravě?
strava |
porce |
vitamín
C (mg) |
pomerančový
džus |
3/4
šálku |
75 |
grapefruitový
džus |
3/4
šálku |
60 |
pomeranč |
jeden
středně velký |
70 |
grapefruit |
1/2
středně velkého |
44 |
jahody |
jeden
celý šálek |
82 |
rajče |
jedno
středně velké |
23 |
červená
paprika |
1/2
šálku, nahrubo nakrájená |
141 |
brokolice |
1/2
šálku, uvařená |
58 |
rajče |
jedno
střední upečené |
26 |
Ale
co potravinové doplňky obsahující vitamín C?
Vitamín C je jeden z nejméně stabilních vitamínů, protože velmi rychle
oxiduje a jeho účinnost se často ztrácí v potravě, která je vystavená
světlu, teplu nebo pokud je dlouhodobě skladována. To může naznačovat,
že vitamín C obsažený ve stravě je nižší než jsme se domnívali. Svědčí
o tom potřeba současné společnosti přijímat dostatečné množství vitamínu
C. Užívání velkých dávek vitamínu C by mělo být prokonzultováno s lékařem
nebo s odborníkem pro výživu.
Jaká jsou možná rizika při užívání vitamínu C?
Předpokládá se, že možné problémy při užívání velkých dávek vitamínu
C jsou například ledvinové kameny, nadměrné vstřebávání železa, nedostatek
vitamínu B-12, a narušení zubní skloviny. Avšak žádný z těchto nepříznivých
vlivů zdraví nebyl dosud potvrzen a neexistuje hodnověrný vědecký důkaz
o tom, že velké množství vitamínu C (více jak 10 gramů denně u dospělých)
je toxické nebo poškozuje zdraví. Tělo se vypořádává s nadbytkem vitamínu
C dvěma způsoby, trávícím systémem, jež vyvolá průjem a vyloučením z
těla prostřednictvím moče. Proto je užívání relativně bezpečné. Rebound
scurvy je onemocnění, které bylo zjištěno pouze u několika případů,
jež užívali dlouhodobě vitamín C, a pak jej náhle přerušili. Ukázali
se u nich příznaky stejné jako u křivice. Proto je vždy dobré pomalu
snižovat přísun vitamínu C, obzvláště pokud jste jej užívali dlouhodobě.
Jaké jsou nejnovější výzkumné práce o vitamínu C a jeho vlivu na onemocnění?
Vitamín C a vysoký krevní tlak: Studie vydané v britském lékařském
časopise vypátraly, že vyšší denní dávky vitamínu C snížily krevní tlak
u mírných a středních hypertoniků.
Vitamín C a onemocnění žlučníku: Našli se studie, které prokázaly
vztah mezi onemocněním žlučníku, výskytem žlučových kamenů a sníženou
hladinou vitamínu C. Předpokládá se, že spojitost mezi přísunem vitamínu
C a žlučovými kameny by se mohla vztahovat ke schopnosti vitamínu C
zvyšovat činnost enzymů, které rozkládají cholesterol na žlučové kyseliny,
neboť žlučové kameny se skládají z cholesterolu. U dalšího výzkumu bude
nezbytné stanovit, zda zvýšený přísun vitamínu C zpomaluje rozvoj žlučových
kamenů a chorob žlučníku.
Vitamín C a hladina olova v krvi: V minulosti několik studií prozkoumalo
spojitost mezi přísunem vitamínu C a hladinou toxických těžkých kovů,
olova v krvi a zjistilo se, že velké dávky mají pravděpodobně schopnost
snížit hladinu olova v krvi.
Vitamín C a mozková příhoda: Některé výzkumy objevily, že vyšší hladina
vitamínu C v krvi významně snižuje riziko mozkové mrtvice.
Závěr
Kvalita potravy se neustále zhoršuje, včetně ovoce a zeleniny, v níž
je obsaženo velké množství vitamínu. Zhoršení je způsobeno konzervováním
a skladováním potravy, a také neustále se zvyšujícími stresy, které
musíme zvládat v současném světě. Toto je závažný důvod ke zvýšení příjmu
vitamínu C ve stravě. Nemůžeme žít bez hodnotných vitamínů a antioxydantů.
Mnoho výzkumů, jak se zdá, ukazuje, že zvýšený příjem vitamínu C může
pomoci zabránit nebo snad léčit některá onemocnění, která sužují dnešní
společnost.