Ovesná kaše
bez vaření:
na osobu počítáme 3
polévkové lžíce ovesných vloček
na osobu počítáme 1 bílý jogurt (150 g)
1 cibule
zelené naťě (libeček, celer)
med, ořechy, rozinky, skořice, ovoce- podle chuti
sezamová a lněná semínka
Potřebné množství
ovesných vloček vložíme do misky a zalijeme vařící vodou tak, aby voda asi 1 cm
překryla vločky. Přidáme nakrájené ořechy a proprané rozinky, zamícháme a
přikryjeme pokličkou. Necháme alespoň 6 hodin v chladu. Takto připravený
základ můžeme mít v lednici i několik dnů.
Z tohoto
základu vezmeme potřebné množství, přidáme bílý jogurt, nakrájené ovoce,
dochutíme medem, zamícháme a posypeme semínky a skořicí.
Jogurtová
buchta:
1 velký
kelímek bílého jogurtu (500 g)
půl
stejného kelímku mouckového cukru
1 stejného kelímku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 vajíčka
ovoce – jablka, švestky, meruňky a pod.
Do mísy
dáme bílý jogurt, přidáme cukr, vajíčka a promícháme. Postupně přidáváme
prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Tuto hmotu
vlejeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem.
Podle chuti posypeme buď sezamovými a lněnými semínky a skořicí nebo
(což je tučnější) drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečeme asi půl hodiny
na 170 stupních.
Karbenátky
z ovesných vloček:
1
sáček ovesných vloček (500 g)
1 kostka masoxu nebo bylinek
velká cibule
česnek podle chuti, majoránka sůl, pepř
2 rohlíky
asi 100 ml mléka
2 vejce
100 - 150 g čerstvého droždí
asi 100 ml strouhanky na dohuštění a další na obalování karbenátků
olej
Do
600 ml vody vložíme kostku masoxu nebo bylinek a rozvaříme. Touto vařící
směsí zalijeme vločky a přikryjeme pokličkou. Na pánev nalijeme 2 polévkové
lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, zpěníme, přidáme droždí a mícháme
až se rozpustí. Tuto hmotu přidáme k vločkám, dále všechno koření a
prolisovaný česnek, vajíčka, housky namočené v mléce, strouhanku. Vše
zamícháme a necháme alespoň hodinu přikryté pokličkou vsáknout. Potom
vše znovu propracujeme - rukama tvoříme karbenátky, které obaluje ve
strouhance a prudce smažíme na oleji z obou stran. Osmažené karbenátky
klademe na ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Podáváme s kečupem,
zeleninou, bramborovou kaší. Jsou výborné i studené jen tak. Z uvedeného
množství je asi 30 karbenátků.
Čína z Robi masa:
1
balíček Robi masa (500 g)
150 g bílého syrového zelí
1 vejce
1 polévková lžíce maizeny
koření - sůl, zelený a černý pepř, kari, grilovací směs, sojová a worcestrová
omáčka
(může být i jiné)
2 lžíce olivového oleje
1 kostka bylinek
Robi
maso nakrájíme na jemné nudličky, přidáme 1 lžíci olivového oleje, všechno
koření, vejce, maizenu, jemně krájené zelí a důkladně promícháme. Necháme
v ledničce nejméně 1 den odležet. Na
pánev nalijeme 1 lžíci olivového oleje, přidáme směs masa a krátce opečeme.
Přidáme bylinkovou kostku a asi 2 dcl vody a podusíme asi 5 minut. Dokořeníme
podle chuti, můžeme místo vody přidat bílé nebo červené suché víno.
Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Jáhelník:
500
g jáhel
1 a 1 litru mléka
kávová lžička soli
3 lžíce medu
2 vaničky nízkotučného tvarohu
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
ovoce - nejlépe kompotované broskve nebo čerstvé, meruňky maliny atd.
trošku másla na vymaštění pekáče
Dáme
si vařit mléko se solí do hrnce se silným dnem (aby se kaše nepřipalovala).
Spaříme jáhly vařící vodou a důkladně je propereme na sítku. Do vařícího
mléka přisypeme jáhly a za stálého či občasného míchání (podle kvality
hrnce) uvaříme hustou kaši. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 20minut
dojít. Pak přidáme 3 žloutky, med, promícháme. Vymastíme si pekáč máslem,
rozvrstvíme 1 kaše, pak naneseme vrstvu tvarohu promíchaného s vanilkovým
cukrem, dále vrstvu ovoce a nahoru druhou polovinu jáhlové kaše. Zapečeme
1 hodiny v troubě asi na 180 stup.C. Nakonec přidáme ušlehaný sníh ze
3 bílků lehce poprášíme skořicí a sezamovými semínky a zapečeme ještě
5 minut. Jáhelník podáváme teplý i studený, nakrájený na větší kostky
a můžeme ozdobit čerstvým ovocem a bílým jogurtem.
Dobrou chuť přeje
Božena
Němečková
Mohelnice
Milí čtenáři, doba léta a dovolených je za námi. Vítáme však i záříjové dny babího léta, které v nás mohou vyvolat vzpomínky na slunné dny, které jsme strávili u moře, v horách či na chalupě. Jistě některé z nás coby hospodyně a kuchařky "ve druhé směně", sklízeli úrodu a dělali tak zásoby pro chladné a ještě chladnější dny podzimní a zimní.
Je třeba se však podívat i když se nám nechce a teplíčko by někteří z nás vítali jako celoroční doprovod, trochu s předstihem dopředu a vědět, že zase přijdou chladné pošmourné, syrové, mlhavé, deštivé, blátivé…dny. Hlavně ale vědět, jak si to "teplíčko" přenést dovnitř nás samých. Jak se za pomoci stravy – kombinací potravin, které konzumujeme, zahřát i v chladných dnech.
Vidíme-li krásná jablka a hrušky, švestky, ořechy a zeleninu, říkáme si "kdy jindy bychom měli vychutnat sladkost a lahodnost těchto plodů země?" Jistě je dobré vědět, konzumujeme-li mnoho čerstvého ovoce, přijímáme s tím i vodu, která nás ochladí a cukry, které nás oslabí. Tento efekt můžeme pocítit, pokud jeden den je celkem teplo a druhý den se ochladí, což není nic neobvyklého v tomto ročním období. Je nám chladno, posmrkáváme, chce se nám spát a máme opuchlý nos. Ale nedokážeme si tyto souvislosti spojit ve vztahu příčina-důsledek. Možná si někdo z Vás vzpomene, že naši prarodiče jedli syrové ovoce (nebylo ho opravdu mnoho) a kombinovali jej s kouskem pečiva. Obvyklejší bylo jíst ovoce "přešlé" teplem na peci, na kamnech, sušené nebo svařené na kompot. Oni totiž cítili proč. Nebyla zde ani síla reklamy, která nás nutí kupovat to či to, bez ohledu na to jakou to vyvolá v našem organizmu reakci. Možná si kolikrát ani neuvědomujeme, že za tím vším je pouze byznys. Tentokrát máte možnost vyzkoušet několik receptů pro toto roční období. Na podzim je potřeba se začít zahřívat.
První recepty je dýňová polévka a čaj z dýňových semínek:
je to zelenina, kterou známe spíše z pohádek a né ji konzumovat, jako
bylo obvyklé dříve. Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu, vyjmeme z obou
půlek semínka s dužinou. Semínka nevyhodíme, ale rozprostřeme na talíř
a usušíme. Poté uložíme do sklenice s víčkem. Pokud budete mít chuť
pohostit sebe nebo milou návštěvu čajem, opražíme na sucho semínka (nespalte,
nikam neodcházejte od plamene) na pánvi, nebo ještě lépe na čínské pánvi
vok. Nechte vychladnout a vložte do skleněné konvice. Jedna vrchovatá
polévková lžíce na osobu a hrneček vody. Od bodu varu vaříme asi tři
minuty. Slijeme a podáváme.
V přípravě polévky pokračujeme následovně: půlku dýně nakrájíme na měsíčky. Asi tři kusy na osobu. A pak ještě na čtverečky. V přiměřeně velkém hrnci rozpálíme olej (dýňový nebo sezamový) a cibuli překrojenou v půli a pak ještě kolmo na vlákna, orestujeme. Přilijeme ohřátou vodu, asi dva hrnečky na osobu, kostky dýně, špetka mořské soli a vaříme do měkka na mírném ohni. Asi pět minut před koncem přidáme svazeček skleněných nudlí, povaříme, pak stáhneme a ochutíme sojovou omáčkou (shoyu bez konzervačních přídavků). Na závěr přisypeme nakrájené přírodní tofu, asi dvě lžíce na osobu. Necháme dotáhnout asi tři minuty pod pokličkou. Servírujeme s posekanou zelenou natí.
Seitanové plátky v omáčce s cukínou: seitan, nebo-li
pšeničné maso koupíme v prodejnách racionální výživy. Seitanové medailonky
(jedno balení) nakrájíme na centimetrové proužky. Obalíme v celozrnné
mouce, osmahneme na rozpáleném oleji (sezamový, olivový). Pak zalijeme
směsí vody a shoyu v poměru 2 :1. Celkově této tekutiny na hrneček.
A dusíme asi 7-10 minut. Nakrájíme cukínu a lehce blanšírujeme (tzn.
vaříme ve vroucí vodě tři minuty). Pak přidáme k seitanu, stáhneme plamen
a pod pokličkou necháme dotáhnout dvě minutky. Vhodná příloha je rýže
nebo těstoviny.
Lehký jáhlový dezert: hrneček jáhel propláchneme
pod vodou a vaříme obvyklým způsobem, tj. třikrát spařujeme před samotným
vařením. Jáhly vaříme s vodou asi 20 minut v poměru 1:3 se špetkou soli.
Připravíme si sušené ovoce (meruňky nesířené, nebo broskve, rozinky)
a vaříme ve vodě (2 hrnečky) do měkka se špetkou soli. Můžeme přidat
pár hřebíčků nebo kousek vanilkového lusku, skořici nebo badyán. Rozmixujeme
na kaši. V trošce vody rozmícháme škrob kuzu nebo arowroot (2-3 lžičky)
a vlijeme do rozmixovaného ovoce. Tuto směs povaříme 3 minutky, měla
by být krémové konzistence. Uvařené jáhly nabereme "zmrzlinovým kopečkovačem"
na talířky a přelijeme sladkou směsí. Ozdobíme špetkou kakaa nebo můžeme
zakápnout mirinem. Jáhly jsou výborné pro žaludek a mají stabilizující
energii.
Mgr. Radka Hozmanová
European School of Feng Shui - Czech Republic
Laudova 1018,163 00 Prague 6
tel.+420 2 3011622
tel.,fax.+420 2 3011628
e-mail:arc@arc.cz
www.fengshuiseminars.com